В двата последни тунела по магистрала “Хемус в посока Варна -

...
В двата последни тунела по магистрала “Хемус в посока Варна -
Коментари Харесай

Ремонтът на тунелите спира през лятото, за да не пречи на трафика към морето

В двата последни тунела по автомагистрала “Хемус ” в посока Варна - “Топли дол ” и “Правешки ханове ”, след ремонта ще има евакуационни водещи осветителни тела от двете страни на всяка тръба. При потребност те ще демонстрират накъде да се движат колите и пешеходците, оповестиха от пътната организация.
Прочетете още
Мащабният ремонт на двата тунела стартира през ноември м.г. и ще продължи до края на идващото лято. Когато завърши, двете уреди, които са в употреба от над 30 години, ще дават отговор на актуалните европейски условия за пътните тунели.

Ще имат нови системи за сигурност, нови тротоари и напречни галерии сред двете тръби, които да разрешават прекосяване от едната в другата при положение на случай.

В “Топли дол ”  към този момент е приключило почистването на шумозаглушава- щите стени  и са завършени деформационните фуги в стените и в свода на тунела. Готова е и системата за отклоняване на запалими и токсични течности от пътното платно. Сега се работи по спешните ниши и облицовката на вентилационните секции.

Тунелът ще бъде с изцяло нова хидроизолационна и отводнителна система, нова обшивка и тротоарни блокове.

Засега и по “Топли дол ”, и по “Правешки ханове ” се работи единствено в едната тръба, а придвижването е пренасочено в двете посоки в другата. В края на юни ремонтът ще бъде пресечен, с цел да не се пречи на интензивния трафик в разгара на летния сезон. Наесен обаче работите ще се възстановят в другата тръба на двата тунела.
 На “Правешки ханове ” към този момент са отстранени градивни недостатъци, неустойчив материал към фугите и повредите по бетоновото покритие. Всички пукнатини са запълнени посредством инжектиране. Цялата неработеща дренажна система е сменена с нова. Премахнати са старите тротоарни блокове и са построени нови.
И в двата тунела ще бъдат инсталирани над 15 вентилатора,

които да водят изгорелите газове. За да се усъвършенства контролът върху инсталациите и да се увеличи равнището на сигурност, в “Правешки ханове ” ще бъде построена SCADA система. Това е система за мониторинг, която събира данните от всички датчици и видеокамери, посредством които операторите знаят във всеки миг какво се случва.

Аварийни ниши ще бъдат построени и в двата тунела - снабдени с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и други помощни средства, нужни при повреди.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР